Agregátor obsahu

Zpět Středočeský kraj zjistil při pravidelné kontrole rezervace v Milovicích závažná pochybení

Středočeský kraj, který bezplatně zapůjčuje pozemky v rezervaci v Milovicích společnosti Česká krajina, zjistil v rámci své pravidelné kontroly zásadní nedostatky. Ty spočívají v porušení podmínek uzavřené smlouvy, a to včetně načerno prováděných zásahů do území, které mohou vést k poškozování zvláště chráněných druhů a jejich biotopů a rovněž k ohrožení zvířat. Kraj proto podal podnět místně příslušnému pracovišti Agentury ochrany přírody a krajiny ČR . Kraj zvažuje podání podnětu na veterinární správu rovněž kvůli prošetření úhynu zvířat. Výsledky kontrol a dalším postupem se bude zabývat krajská rada.

 Záznamy o provedených pravidelných kontrolách pronajatých pozemků opakovaně prokazují porušování podmínek nájemní smlouvy ze strany pronajímatele, a to jak v oblasti ochrany životního prostředí, tak v oblasti majetkoprávní. Několik porušení nájemní smlouvy bylo zjištěno a zdokumentováno také v rámci poslední kontroly provedené v minulém týdnu.  „Společnost Česká krajina, kterou zastupuje pan Dostál, uzavřela se Středočeským krajem smlouvu, na základě které mu kraj zmíněné pozemky bezplatně zapůjčil. V této smlouvě se však společnost zavázala dodržovat smlouvou definované podmínky užívání těchto pozemků. Konkrétně se jedná o závazek využívat zvířata pro spásání travin kvůli zachování druhové rozmanitosti místní flory. V minulých dnech byla v areálu provedena kontrola užívání a stavu zapůjčených pozemků. Tyto kontroly jsou prováděny podle smlouvy a jejich termíny jsou s nájemcem vždy předem dohodnuté. Jedná se tedy o standardní kontrolu pronajatých pozemků. V rámci této kontroly bylo bohužel zjištěno hned několik porušení podmínek smlouvy, včetně načerno prováděných zemních prací. Nutno podotknout, že právě v jednom z výkopů, který byl po dešti plný bahna, uhynulo v letošním roce mládě samičky zubra,“ vysvětluje radní pro oblast investic, majetku a veřejných zakázek Libor Lesák.

Při poslední kontrole byly kromě jiného zdokumentovány také rozsáhlé terénní úpravy na pozemku p. č. 5014/1 v k. ú. Lipník. Z důvodu podezření na porušení ochranných podmínek Národní přírodní památky Mladá kraj informoval příslušný orgán ochrany přírody. Závěry provedených kontrol se bude zabývat rada Středočeského kraje na svém zasedání v tomto týdnu. „Povinností nájemce pozemků dle stanovené smlouvy je udržovat a chránit přírodní prostředí Národní přírodní památky a rovněž udržovat početní stavy zvířat na takové úrovní, aby původní přírodní podmínky areálu pro jejich chov dostačovaly. V tomto ohledu plánujeme v nadcházejícím období ověřit početní stavy zvířat, ale také se zabýváme skutečností, že v jednom z výkopů, zahynulo mladě zubra. Při kontrole jsme v areálu našli navíc další tělo uhynulého hříběte, proto zvažujeme podání podnětu také Státní veterinární správě,“ uzavírá radní Lesák.

Naše projekty

Agregátor obsahu

Bezpečný středočeský kraj  

 

Pohodlné čtení čtvrtletníku Středočech  

logo projektu fandimat  

 

Agregátor obsahu

Videa z kraje

Krajský geoportál nabídne informace o silnicích
Práce na mostu v Sázavě pokračuje dle plánu
U Neratovic pokračuje oprava silnice
Cestující v kraji mohou využívat deseti měsíční kupóny
Kulturní léto Středočeského kraje je v plném proudu
Britský velvyslanec navštívil Hrabalovo Kersko
344.díl, Středočeské noviny, 30.10.2023

Úřední hodiny pro veřejnost

Po, St:
8:00-17:00
Út, Čt:
8:00-15:00
Pá:
8:00-13:00